Kampen met een zomers klimaat

De zomervakantie is een mooie gelegenheid om het nuttige met het aangename te verenigen: lekker erop uit en tegelijk gelijkgestemden leren kennen en iets ‘aan het milieu doen’. Er zijn verschillende zomerkampen die in het teken van het milieu staan, met workshops waar je interessante dingen kunt leren en vaak ook praktische bezigheden, van tuinieren via straattheater tot actievoeren.

Kopenhagen

Dit jaar staan veel van zulke kampen in het teken van de klimaattop in Kopenhagen. Eind december wordt in Kopenhagen een van de belangrijkste topconferenties over het klimaat gehouden sinds de ontdekking van het broeikaseffect.

Er zullen dan besluiten moeten worden genomen over een opvolger voor het bekende Kyoto-protocol. In het Kyoto-protocol hebben de industrielanden beloofd hun uitstoot van broeikasgassen vóór 2012 met 5% terug te brengen. Maar dat is slechts een opstapje: om te voorkomen dat de klimaatverandering uit de hand loopt zijn na 2012 veel grotere stappen nodig.

Jongeren Milieu Actief spoort met de campagne ‘Sending out an SOS Message’ de politieke leiders aan om de zaak serieus aan te pakken. Je kunt met een tekening of briefje de politici laten weten dat je over veertig jaar graag nog in een gezonde wereld leeft. De SOS-boodschappen zullen op 14 oktober als brieven in flessen in de Tweede Kamer aanspoelen.

Wil je meehelpen? JMA staat in augustus op verschillende introductiedagen voor nieuwe studenten, meld je aan om erbij te zijn. En vraag je vrienden om ook een SOS-boodschap te schrijven!

Klimaatactiekampen

Van 3 tot 9 augustus wordt nabij Antwerpen een klimaatactiekamp georganiseerd. Op dit kamp zijn workshops en debatten te volgen over uiteenlopende onderwerpsgebieden:

  • Praktische en kunstzinnige workshops over wat je zelf kunt doen voor het klimaat, van permacultuur tot kunst van kringloopmaterialen;
  • Inhoudelijke discussies over maatschappij-inrichting en vragen als ‘Is géén akkoord in Kopenhagen misschien beter dan een slecht akkoord’;
  • actietraining;
  • en allerlei specifieke, regionale en mondiale thema’s zoals genetische manipulatie, biobrandstoffen en natuurvernietiging van Schelde tot IJsland.

Behalve voor workshops is het kamp ook een plaats om te experimenteren met duurzaam leven. Het kamp is zo klimaatneutraal mogelijk georganiseerd, wat doorwerkt in zaken als energiegebruik en energievoorziening (tijdelijke windmolens), voedselvoorziening (veganistisch), waterzuivering en compostering.

Het klimaatactiekamp doet hierin denken aan Ecotopia, het jaarlijkse internationale kamp dat sinds 1990 steeds in een ander Europees land werd gehouden. Ecotopia viel te karakteriseren als een poging om twee weken lang een ideale ekologische samenleving te vormen, en gelijktijdig kennis uit te wisselen en andere milieuactivisten te ontmoeten. In 2004 deed Ecotopia ook Nederland aan, de laatste twee kampen werden gehouden in Portugal en Turkije. Aan deze traditie is nu helaas een einde gekomen, maar de klimaatactiekampen lijken een waardige opvolger.

Net als bij Ecotopia is ook op het Klimaatactiekamp, zoals de naam al zegt, actie een belangrijk derde element. Op vrijdag 7 augustus zal actie worden gevoerd tegen een kolencentrale, daarnaast is het kamp bedoeld om coalities te vormen tussen individuen en organisaties in de strijd tegen klimaatverandering. Het kamp wordt georganiseerd door leden van uiteenlopende organisaties. Daaronder de Vlaamse zusterorganisaties van JMA en Milieudefensie (resp. JNM en Voor Moeder Aarde), maar ook radicalere groepen zoals GroenFront!

Zomerschool over kernenergie

Is kernenergie de oplossing voor het klimaatprobleem? Veel invloedrijke mensen, zoals ex-staatssecretaris Van Geel, denken tegenwoordig van wel. Bij kernsplitsing komt immers geen CO2 vrij. Maar een groot deel van de milieubeweging denkt daar anders over, want:

  • De aloude nadelen van kernenergie zijn nog steeds niet opgelost: de onveiligheid, het afval, de connectie met kernwapens, vervuiling bij uraniummijnen.
  • Voor een grootschalige uitbreiding van kernenergie is niet genoeg uranium beschikbaar: ook dit is een eindige grondstof.
  • Bij de winning, het transport en het verrijken van uranium komt wél CO2 vrij, zodat kernenergie toch niet veel beter scoort dan alternatieven zoals biomassa en moderne gascentrales.
  • Het bouwen van kerncentrales is ontzettend duur: het gaat ten koste van investeringen in echte duurzame energie en verzekeringsmaatschappijen weigeren de risico’s op zich te nemen.

De toonaangevende organisatie WISE organiseert van 2 tot 7 augustus een zomercursus over dit onderwerp zodat je goed onderlegd mee kunt praten als het nucleaire balletje weer wordt opgeworpen. Op het programma staan onder andere lezingen van gerenommeerde sprekers en een bezoekje aan Borssele.

Klimaatkampen buitengaats

Ook in verschillende andere landen worden klimaatactiekampen georganiseerd, bijvoorbeeld in Ierland van 15 tot 23 augustus. De klimaatactiekampen vormen zo een nieuwe internationale beweging. Zie het overzicht. Het klimaatactiekamp in Noorwegen ontbreekt in dit overzicht.

Ecotopia mag zijn afgelopen, de Ecotopia Biketour gaat wel door en voert van Belgrado via Macedonië, Albanië en Bosnië naar Kroatië.

Ook Young Friends of the Earth Europe (YFoEE) zit niet stil. YFoEE is het internationale groene jongerennetwerk waar JMA deel van uitmaakt. In augustus is er een trainingskamp in Kroatië; inschrijving voor dit kamp is echter al gesloten.
In oktober houdt YFoEE vier conferenties voor jonge milieuactivisten, waaronder een in Ierland, als concrete voorbereiding op de top in Kopenhagen.

Actief maar niet activistisch?

Ook voor ‘groene jongeren’ die minder trek hebben in activistisch gedoe is er genoeg keus. Allereerst natuurlijk het JMA Zeilen. Ook dit jaar houdt JMA een avontuurlijke zeiltrektocht door Friesland voor beginners en gevorderden. Om precies te zijn van 7 tot 9 augustus.
Verschillen met niet-groene zeilkampen zijn het milieuvriendelijke voedsel (biologisch/vegetarisch) en dat de buitenboordmotor alleen in noodgevallen gebruikt wordt.

Ook bij onze keigroene zusterorganisaties zoals Woesteland en NJN/JNM kun je kamperen in de natuur, waarbij je bijvoorbeeld vogels spot of de heide in stand houdt door denneboompjes uit te rukken. Zie Keigroen voor een overzicht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: