Milieubewuste kleding

Voordat je een kledingstuk in de winkel koopt, is er al heel wat gebeurd. Er zijn planten of dieren die het ruwe materiaal leveren. Dit materiaal is na het oogsten bewerkt, gesponnen, geverfd, geknipt, genaaid, etc. Wanneer jij in die winkel staat zie je daar op het label niets van. Aan de productie van textiel kleven aanzienlijke milieubezwaren. Zo worden in de katoenteelt veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en bij het verven en andere bewerkingen van textiel worden milieuschadelijke stoffen gebruikt.

Als consument heb je een stem,  je kunt zelf kiezen welke kleding je wel en niet koopt. Door eerlijke kleding te kopen moedig je bedrijven aan hun verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in productiemethoden natuur en milieu respecteren.

Wanneer is je kleding biologisch?
IFOAM heeft de basisnormen hiervoor opgesteld. Hierin zijn ook sociale en ethische aspecten opgenomen. Dat wil onder meer zeggen:
dat aan eisen wat betreft het milieu wordt voldaan;
dat de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk in stand wordt gehouden;
dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt;
dat er geen geen chemisch/synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en/of conserveringsmiddelen worden toegevoegd
dat de bodem gezond en vruchtbaar wordt gehouden met biologische compost en dat dieren een goede verzorging krijgen.

Wat gebeuren er voor interessante dingen in kledingland?
Fleece wordt gemaakt van PET-flessen. Toen ze dat hoorden bij coca-cola dachten ze: daar kunnen we wat mee! Ze ontwikkelen nu t-shirts en petten die gemaakt zijn van PET-flessen. Voor één t-shirt of pet heb je 5 flessen nodig.
C&A laat het er ook niet bij zitten. Hun nieuwe concept We C&Are (dat klinkt toch een stuk beter dan “mooi! van C&A”?) behelst een complete strategie inclusief tasjes van gerecycled plastic, een CO2 neutrale winkel en kledingstukken van biologisch katoen. Wanneer? Begin 2008 zijn alle katoenkledingstukken van gecertificeerd biologische katoen. Twaalf en een half miljoen stuks! Zonder dat de consument er meer voor gaat betalen. En dit heeft niks te maken met de duurzaamheidshype, verzekert het concern. “Onze klanten verwachten dit van ons”.
De H&M was al even bezig. Biologisch katoen blijkt een succes. Het bedrijf biedt ook in de herfst een collectie van biologische katoen aan. De vraag naar deze katoen die is gecontroleerd door de Control Union op gebruik van pesticiden tijdens de teelt stijgt. Voor 2007 wordt 1100 ton verwacht in plaats van 30 in 2006.


Geïnspireerd? Kijk op www.kledingchecker.nl of www.goedewaar.nl voor meer info. Voor duurzame kledingmerken ga je naar: http://www.made-by.nl

Advertenties

3 Responses to Milieubewuste kleding

  1. Rolf schreef:

    ik heb een rs50 :):):)

  2. kees schreef:

    ga cod spelen ofzo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: