“Stop met biologische voeding,…

…gooi je oude koelkast weg en neem de auto wat vaker – de verbazingwekkende waarheid omtrent het groene leven.”

Goed, deze opzienbarende conclusies bleken natuurlijk een beetje uit het verband gerukt, maar het mei-nummer van BBC Focus geeft enkele verrassende inzichten in milieu-actief leven door getalletjes toe te rekenen aan verschillende alternatieven. Samengevat: bio of niet maakt niet uit, vega of vlees maakt heel veel uit en ver of dichtbij maakt ook veel uit. Trein of auto? Vliegtuig of paard?

Het blad introduceert de Carbon Unit (CU), die staat voor de uitstoot van 1 kg CO2 en berekent vervolgens de kosten van verschillende alternatieven. Zo kost een gangbaar (Engels) appeltje 0,21 CU tegenover 0,25 voor een biologische variant. Bij wortels zijn de rollen omgedraaid: een gangbare wortel kost 0,53 CU tegenover 0,41 CU voor een worteltje van de boeremarkt. Maar: een worteltje ingevlogen vanuit zuidelijk Afrika kost maar liefst 1.11 en 1.24 CU resp. Een echt dramatisch verschil maak je pas door vlees te laten staan: een stukje rundvlees kost maar liefst 35 CU. Ach, dat wisten wij allang toch? De conclusie: biologisch of niet maakt weinig uit in termen van CO2-uitstoot, belangrijker is het of je voedsel lokaal geproduceerd is en of je al dan niet dode beesten eet.

Polyester en katoenen kleding blijkt weinig verschil te maken in de productie-fase: beiden kosten ongeveer 3,25 CU aan grondstoffen, vervaardiging en transport. Word het katoenen t-shirt vervolgens per wasbeurt in de droogtrommel gedroogt en daarna gestreken, dan kost het nog eens 4 CU gedurende de levensduur. Vind je een paar kreukels niet zo erg en laat je het over de verwarming drogen, dan win je daar ongeveer 3.75 CU mee!

Ook rekent het blad aan een reis van Londen naar Napels en komt zo op de prijs per persoon en per kilometer van de verschillende verkeersmiddelen. Natuurlijk, het vliegtuig is niet echt energiezuinig en kost 0,16 CU terwijl een treinreis op 0,06 uitkomt. Prop je jezelf echter met z’n drieën in een auto, dan kom je nog maar op 0,05 uit! Jammer genoeg staat de fiets er niet tussen, maar je kan ook altijd nog per paard gaan: 0,02 CU! Kortom: reis je alleen, dan neem je de trein!

Een huishouden verbruikt gemiddeld per jaar 2039 CU, waarvan de koelkast verantwoordelijk is voor 150 tot 500 CU, afhankelijk van hoe efficient ‘ie is. Oude koelkasten zijn waarschijnlijk niet effiecient en kan je dus het beste afdanken. Dan nog kan het je meer dan 2 jaar kosten eer je deze hebt terugverdient (in CU-termen). Veel koelkasten bevatten nl. CFK’s of HFK’s die beiden zeer sterke broeikasgassen zijn!

Verder worden er nog tal van tips geven over hoe dronken te worden, kinderen op te voeden, naar het toilet te gaan en dood te gaan. Tips over groen trouwen staan op www.eco-wedding.com, en er worden natuurlijk nog wat tips gegeven over groen vrijen: natuurlijk met de lichten uit! Een gezamenlijke douche is natuurlijk ook een goed idee mits je de zaken in 5 minuten afhandelt. En wist je dat condooms biologsch afbreekbaar schijnen te zijn? Ik mag hopen dat het afbraakproces langer dan 11 minuten duurt…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: