Energievrije woningen?

foster3.jpgNaja, ehm bijna energie onafhankelijk, en misschien is energie-vrij niet eens de juiste term. In Friesland hebben ze het al, evenals in California. Betaalbare huizen waar de energierekening nagenoeg nul is. Met behulp van Zonnepanelen op het dak, warmtewisselaars, zonne-boilers en nog een aantal energie-efficiente methoden kunnen er huizen worden gebouwd die vrijwel energieonafhankelijk zijn. De huizen zijn nog wel aangesloten op het net, zodat overtollige energie kan worden afgegeven aan het net, en in gevallen van nood, er op kan worden terug gevallen. Goeie zaak, en dat voor nog geen 150.000 euro in centraal Nederland, Utrecht! Waarom hebben we hier nooit eerder van gehoord? Zou iemand naast de voordelen ook nog een aantal discutabele/minpunten kunnen opsommen?

Advertenties

4 Responses to Energievrije woningen?

 1. Nico Starlight schreef:

  Schitterend energie(k) initiatief. Zou op alle nieuwbouw verplicht moeten zijn en subsidiabel op bestaande huizen. Minpunten zijn [a] de extra investering die min of meer in een keer, bij de “bouw” gedaan zal moeten worden (ook al wordt die misschien via hypotheek afgelost) en [b] de zogenaamde terugverdientijd. Ik ben niet echt op de hoogte van de cijfers maar ik schat dat je pas na 7 a 10 jaar “winst” gaat maken. Ik bedoel dus Geldwinst en niet de uiteraard véél belangrijkere Milieuwinst. Als iemand hier betere cijvers over kan geven dan horen we dat graag. Nico O Starlight

 2. howie024 schreef:

  Hmm, ik kan er echt niks over vinden. Heel vrom.nl, de bouwprognose 2006-2011, en google afgezocht, niks gevonden. er staan ook zo weinig bronnen bij dat artikel in de post. Op één of ander manier is het misschien toch niet bekend bij de overheid en de massa. Vraag me af of er niet misschien addertjes onder het gras zitten bij die huizen. Het klinkt wel een beetje te goed namelijk.
  Overigens zijn de energiekosten bij het project in Friesland wel beduidend minder, maar niet ‘nil’. Dat was in Californie het geval.

  Hier nog wat links voor de liefhebber

  http://www.jaapkingma.nl/html/zwaagwesteinde.htm
  http://www.traverse.nl.sharepointsite.com/Traverse/Platforms/Regieraadbouw/Voorbeeldprojecten/Project67.aspx (doet het niet altijd?)
  http://www.senternovem.nl/mmfiles/Poster%20nr.%202_tcm24-182537.pdf (acrobat reader)

 3. mvdv schreef:

  In een artikel in het mei-nummer van BBC-Focus (en op basis van wat ik mij herinner van colleges) is voor photo-voltaïsche cellen de financiele terugverdientijd voor consumenten 10 tot 15 jaar. De terugverdientijd in termen van emissies is echter slechts 3 jaar. Volgens hetzelfde artikel zou een windmolen financieel echter ook al in 3 jaar terug verdiend zijn…!

 4. Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
  I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: